Úvod / Archív článkov /

Po hrebeni Baby

(08. nov 2011) Dnešný tip na nedeľňajší výlet máme doslova za domom – teda, aspoň svitskí obyvatelia. O náučnom chodníku na Babu v pohorí Kozích chrbtov sme už písali viackrát, hlavne v súvislosti s otvorením obnovenej trasy v júli minulého roku.

Priznám sa, bola som tam až teraz. A vôbec som neoľutovala!

Na chodník sa vstupuje drevenou bránou cestou medzi cintorínom a reštauráciou Štokava. Tam nájdeme aj prvú tabuľu, ktorá informuje o význame územia, ktorým chodník prechádza, a dátume vyhlásenia ŠPR (1988), o jeho dĺžke, prevýšení a rozlohe. Zastávok je celkom päť.

Chodník značený bielozelenou značku stúpa dolinkou na lúku a tu sa stáča trochu na východ až po sedielko. Odtiaľ odbočuje vpravo k hornému koncu bývalého lyžiarskeho vleku v Jedľovej dolinke. Čoskoro dosiahne chodník hrebeň Baby, ktorý sledujeme takmer až do konca. Náučný chodník prechádza popod sedlo (900 m.n.m.) medzi Lopušnou dolinou a na východ sa zvažujúcou dolinou Medzi hory. Na konci tohto chodníka, pri ceste Lopušnou je posledná tabuľa. Celý čas je to nenáročná príjemná lesná cesta, s občasným stúpaním a klesaním. Na štvorkilometrovej trase zdoláme prevýšenie 270 metrov. Žiaľ, hustý porast neumožňuje výhľady, až na jeden veľmi pekný pohľad na časť Pod Skalkou.

Malý Smolník (954 m.n.m.)

Na kóte 954 m.n.m. označovanej ako Malý Smolník sa stretneme s tabuľou č. 2, ktorá nám povie niečo o živočíšstve Baby. Žijú tu rys ostrovid, vlk, líška, divá mačka, jazvec, kuna, diviak, srnčia a jelenia zver. Na území rezervácie bolo vraj pozorovaných aj 61 chránených druhov živočíchov ako je hýľ občajný, ďateľ veľký, sokol myšiar, i ropucha. Priznám sa, nevideli sme ani jedného. Ale som si istá, že v tak pôvabnom lese, ktorý tvoria nepôvodný stepný borovicový les so smrekmi, smrekovcami ale aj listnáčmi, sa im tu určite dobre žije. Cestou sme videli aj plné krmelce. Rastú tu vraj aj chránené rastliny ako klinček perstý, medvedica lekárska, zvončeky, horce, ľalie, prvosienky, šafrány a mnohé ďalšie, no na to si treba vybrať asi iné ročné obdobie.

Po trase sú urobené pekné prírodné drevené lavičky, ktoré urobili Sviťania a mohutnejšia lavička s hríbikom z dielne ľudového rezbára z Levoče. Tu si môžeme oddychnúť, zaloviť v baťohu po olovrant a nadýchnuť sa sviežeho lesného vzduchu.

Územie južne od Svitu má mimoriadne pestrú vegetáciu, ktorá sa na tomto malom území vyvíjala do dnešnej formy dlhé geologické doby, od doby predľadovej. A čo možno neviete, na území Baby sa našli v minulosti archeologické poklady – 69 mincí z konca 16. a začiatku 17. storočia z razby českých, nemeckých, sliezskych a poľských panovníkov, ako aj mince používané v dobe cisára Leopolda I. (1657-1705) a jeho nástupcov Jozefa I., resp. Karola VI.

Náučný chodník je pekne upravený a čistý

Čo ma veľmi príjemne prekvapilo, celá trasa je pekne upravená a čistá, nevideli sme jediný papier alebo plast! Taktiež informačné tabule sú aj po roku v dobrom stave, takže buď sa ešte vandali nedozvedeli, že sú obnovené, alebo tu chodia iba kultivovaní turisti.

Len pre pripomenutie, náučný chodník tu existoval aj predtým, ale vandali aj zberači kovov sa podpísali fatálne na jeho likvidácii. Z iniciatívy Ing. M. Machalu zo Svitu, ktorý urobil projekt na na jeho rekonštrukciu a turistické sprístupnenie, na ktorý získal grant z Nadácie Ekopolis, ako aj vďaka ďalším spozorom, medzi ktorými bola Nadácia Chemosvitu, bol vľani v náučný chodník obnovený. A verte, že naozaj má šancu stať sa obľúbenou nedeľnou prechádzkou nielen Sviťanov.



Zdroj: Chemosvitské noviny: Po hrebeni Baby, 10/2011, 28.október 2011, str.14,
autor článku: E.POTOČNÁ, Foto: K.NOWAK








| mapa stránok | Správa webov: www stránky Dolghi | e-mail: nchbaba@gmail.com | web partneri |
| Podporujú nás: Turistika (Vysoké Tatry) | Mobilná klimatizácia | Odvlhčovač | Umelé kvety | Športové spodné prádlo |